duminică, 9 aprilie 2017

Dublu atentat în Duminica Floriilor asupra bisericilor copte din Egipt


 
 Lacrimi, teroare și sânge pentru creștinii din Egipt în Duminica Floriilor. Cel puțin 26 de persoane au murit în urma unei explozii într-o biserică din orașul egiptean Tanta, în timp ce o altă bombă, într-o biserică din Alexandria, a omorât cel puțin 11 persoane.

Forțele de securitate indică spre un atentat sinucigaș în biserica din Tanta, oraș situat la 90 km la nord de Cairo. În urma exploziei 26 de persoane și-au pierdut viața și 71 au fost rănite. Agenții caută resturile unui suspect aflat la fața locului, după ce au revizuit imaginile de pe camerele de securitate.

Trei ore mai târziu, un alt sinucigaș a detonat o a doua bombă în împrejurimile Bisericii San Marcos din Alexandria. Cel puțin 11 persoane și-au pierdut viața (trei sunt polițiști) și 66 sunt rănite. Conform martorilor, atentatul din Alexandria s-a produs când un polițist însărcinat cu paza intrării în biserică a încercat fără succes să evite ca sinucigașul să producă explozia. Biserica este așezată într-o zonă foarte aglomerată a orașului, iar papa Bisericii Copte din Egipt, Teodor II, se aflase în respectiva biserică pentru a celebra Duminica Floriilor, dar abandonase templul cu puțin înainte de a se produce dezastrul.

Grupul terorist, Statul Islamic, a revendicat ambele atentate prin intermediul unui comunicat emis de agenția lor de informații Amaq, prin care specifică faptul că aceste atacuri au fost lansate de „un grup de securitate”, ce fac parte din organizația lor. Autoritățile nu au verificat încă veridicitatea acestui comunicat.

Explozia din Tanta s-a produs în sala principală a bisericii, explozivul fiind așezat sub o bancă, conform unei mărturii a unui agent de securitate la ziarul statal Al Ahram. Primele imagini difuzate de o televiziune egipteană, arată haosul de la fața locului, cu supraviețuitorii îngrămădiți în jurul cadavrelor. Câteva ore mai târziu, zeci de vecini s-au adunat în jurul templului, așa cum a putut verifica ziarul spaniol El Mundo. „Băncile din biserică au fost distruse și toate corpurile erau împrăștiate pe jos”, a relatat unul din credincioși ziarului citat mai sus.

Lăsați de izbeliște de către autorități, persecutați de unele legi cum sunt cele ale blasfemiei și ținta hoardelor dezlănțuite și a atentatelor, reprezentanții comunității creștine din Egipt asistă la un dramatic haos, punctează El Mundo.

Ambele atentate se produc cu trei săptămâni înainte de vizita la Cairo a Papei Francisc, ce a condamnat cele două atentate în această dimineață în timpul slujbei de Florii de la Vatican.

În luna Februarie, Statul Islamic amenința pentru a nu știu câta oară minoritatea creștină din Egipt, ce reprezintă aproximativ 8 % din populația egipteană. În acel video, Abu Abdala al Masri, identificat ca fiind autorul ce a ucis 28 de persoane în catedrala coptă din Cairo, în decembrie 2016, promitea moartea necredincioșilor ce populează pământul faraonilor. „Fraților mei prizonieri. Nu vă temeți și nu vă îngrijorați. Vă jur că în curând vom elibera Cairo”, a declarat jihadistul.

În urmă cu aproximativ două luni, un alt incident a lovit minoritatea creștină din Egipt. Sute de familii creștine au fugit din Al Arish, capitala din Nordul Sinaiului, după o lună sângeroasă în care cel puțin 7 creștini și-au pierdut viața în asasinate comise de militanți din filiala locală a Statului Islamic. Familii întregi și-au găsit refugiu în bisericile din Ismailia, unul din principalele orașe egiptene ce se mărginesc de Canalul Suez. De atunci au fost regrupate în diferite provincii dar cu toate promisiunile autorităților, nu s-au întors la casele lor.

Sursa: El Mundo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu